|
مقایسه سایتهای استاتیک و داینامیک
وقتی صحبت از "وب سایت" میشود، معمولا به یاد تعدادی صفحه اینترنتی (Web page) و لینکهای بین آنها می افتیم. وب سایت استاتیک، وب سایتیست که به گونه ای برنامه نویسی شده که هر صفحه وب دارای مطالب ثابتی (Static) باشد و بعد از تنظیم دیگر تغییر نکند، مگر آنکه طراح سایت آنرا تغییر و دوباره بارگذاری (Upload) کند. همانند یک کاتالوگ یا بروشور، که برای تغییر دادن محتوای کاتالوگ، نیاز به چاپ مجدد آن خواهید داشت (با این تفاوت که در وب هزینه اعمال تغییرات در حد محدود از هزینه های چاپ مجدد کمتر است. ولی هرچقدر این تغییرات بیشتر شود، هزینه های آن به مراتب افزایش خواهد یافت.) وب سایتهای استاتیک معمولا به زبان HTML برنامه نویسی میگردند و گاها برای افزایش برخی تواناییها به صفحات HTML از زبانهای برنامه نویسی JavaScript یا VB Script نیز در کدنویسی آنها استفاده میشود.
اما وب سایتهای داینامیک، کاملا دنیای متفاوتی دارند. محتوای یک وب سایت داینامیک (در عموم موارد) قابل تغییر است. این تغییرات یا توسط مدیر سایت (Web Administrator) انجام میشود یا بر حسب نوع خدمات وب سایت بطور اتوماتیک (متناسب با نیاز بازدیدکننده و درخواستهای او) تغییر میکند. به عنوان مثال، بخش Search وب سایت Google به ازای هر بازدیدکننده و بر مبنای عبارت جستجوشده، فهرستی متناسب با آنچه بازدیدکننده جستجو کرده است، نمایش میدهد. صفحه نتایج جستجو در گوگل (Search results) یک صفحه کاملا داینامیک است که بطور اتوماتیک تولید میشود. یا وب سایتهای خبری که محتوای آنها دائما در حال تغییر است (معمولا توسط مدیر سایت و با استفاده از یک پنل ویژه جهت اعمال تغییرات در محتوای سایت). و یا فروشگاههای آنلاین، یا بطور کلی تمامی وب سایتهایی که از طریق وب، خدمات خاصی را به بازدیدکننده ارائه میکنند (وبلاگ، انواع فرمهای تحت وب، پرداخت آنلاین، خبرنامه، بخشهای ورود اعضا، انجمن و ...)
برای ایجاد وب سایتهای داینامیک زبانهای برنامه نویسی متعددی وجود دارند مانند ASP، PHP، ASP.NET، CFM و ... در کنار برنامه نویسی سایتهای داینامیک (بر حسب نیاز و در اکثر موارد) از بانکهای اطلاعاتی نظیر MSSql، MySql، Oracle و در مقیاسهای کوچکتر از ACCESS نیز استفاده میشود. (توضیح اینکه بانکهای اطلاعاتی یا Database مجموعه از جداول هستند که بیشتر برای مرتب سازی اطلاعات و سهولت در دسترسی به آنها ایجاد میشوند. به عنوان مثال، دفترتلفن شما یک نوع بانک اطلاعاتی یا Database محسوب میشود. یک نوع جدول که اطلاعات در یک قالب یکسان در آن درج شده است)
شاید طراحی و برنامه نویسی یک وب سایت داینامیک در اولین نگاه، هزینه بیشتری نسبت به یک سایت استاتیک داشته باشد. اما مطمئنا با ایجاد یک سایت استاتیک با محتوای ثابت، قابلیتهای زیادی را از دست خواهید داد. امروزه کمتر کسی به داشتن یک وب سایت در حد یک کاتالوگ یا بروشور راضی میشود. چراکه ویژگی اصلی یک وب سایت، پویایی آن و ارتباط دوجانبه بین بازدیدکننده و دارنده وب سایت است. حتی در مواردیکه وب سایت شامل تعداد صفحات زیادی باشد، ایجاد یک سایت استاتیک، هزینه بیشتر و قابلیتهای به مراتب کمتری نسبت به سایت داینامیک خواهد داشت.
برخی از قابلیتهای یک سایت داینامیک : - عدم محدودیت در تعداد صفحات وب سایت - سهولت در تغییر محتوای سایت - سهولت در توسعه سایت در آینده - افزایش کارایی سایت با ارائه انواع وب سرویسهای متنوع به بازدیدکنندگان - عدم محدودیت در قابلیتهای خدمات موجود در وب سایت - امکان تعامل ارتباط با بازدیدکننده - و ... |